Descriere

Pentru că jurnalul de scriitor al Aurei Christi – o parte a acestuia apărut inițial în două volume (Trei mii de semne și Foamea de a fi) – are circa o mie de pagini, la sugestia editorului, acestea au fost redistribuite în volume. Titlul Trei mii de semne (Editura Ideea Europeană, 2007) – ediție revăzută și adăugită – a rămas intact, pe când Foamea de a fi (ed. I-a: Editura Contemporanul, 2010) apare cu titlul Coasta lui Apollo. Publicistica polemică a fost organizată într-un volum separat.

Am trecut pe lângă Academie, în a cărei grădină am admirat niște castani bătrâni și atât de mândri, Doamne, în solitudinea lor, dezvelită în plină urbe. Am urmărit felul în care – ezitând parcă sau nu e decât o prejudecată – cădeau niște castane; auzind pocnetul acela copilăros şi grav, care m-a dus cu gândul la o împlinire, apoi la un sfârşit de drum, m-am oprit locului. Era o zi senină; sufla un vânt ușor și greu, de septembrie târziu, cu ochi întunecaţi. Un septembrie cu cearcăne de bătrân însingurat. După ce cădea, straniu, nici o castană parcă nu mai mişca; fiecare fruct rămânea pe locul desemnat parcă în timpul căderii; da, fiecare castană avea locul ei, ştiut parcă înainte de a fi slobozită pe asfaltul aleilor asimetrice sau pe pământul împânzit de frunze de un galben putred, uitat, ruginit. Privind acele castane, mi-am dorit ca poemele, eseurile și prozele mele să se bucure de aceeași, minunată, întâmplare: fiecare cuvânt să cadă în pagină ca un fruct greu, copt, imposibil de urnit, fiecare cuvânt să rămână în textura frazei, ca şi cum ar fi acolo dintotdeauna.

Prin urmare, rolul meu constă în dexteritatea răbdătoare de a asista cuvintele, așa cum Iosif – copilul fântânii și al norocului – ajuta vântul în grădina de palmieri a prietenului faraonului, Putifar.

(Aura Christi)

Seria de autor Aura Christi eBook

Librariapentrutoti.ro și Editura Ideea Europeană lansează Colecția Seria de autor Aura Christi în format digital, ce cuprinde poemele, romanele, jurnalul de scriitor, eseurile și textele polemice cunoscute publicului, precum și texte inedite (grupajul de poeme inedite Lecția lui Porfiri Petrovici și alte poeme, Dostoievski – Nietzsche. Elogiul suferinței, Coasta lui Apollo ș.a.), reunite în cincisprezece volume.