Exerciții de destin

„Recapitulăm altădată spusele lui Rainer Maria Rilke referitoare la generații cu un amestec de uimire și spaima; astfel, autorul Elegiilor duineze – scrise, e știut, pe întinderea a mai bine de un deceniu – susține că se succed mereu trei generații: cea care l-a găsit pe Dumnezeu; cea care construiește temple; cea care smulge pietre din templele înălțate pentru a ridica colibe.

Acum însă, depășind uimirea, spaima, susțin aceleași lucruri emise și odinioară, lucruri de care sunt aproape sigura mai ales atunci când sunt eu însămi: nu știu dacă l-am găsit pe Dumnezeu; când mi se pare ca îl simt aproape, în mine, îl pierd, îl pun la îndoială, mă „cert” cu el, imaginez psalmi în răspăr; mi-aș dori/vreau să cred. Nu sunt sigură că voi avea forța să construiesc în continuare templul meu din cuvinte. Dar știu ca nu voi smulge pietre din temple străine pentru a construi colibe. Aceasta siguranță, chiar dacă fragilă, chiar dacă se susține, se construiește din mers, poate fi semnul unui început.

Am adunat – la îndemnul editorului meu – aceste dialoguri, selectate din nu puține altele, realizate în timp, într-o carte, întrucât ele constituie semnele unei treceri, semnele efortului susținut de a construi un destin; unul literar, desigur. Nu știu dacă aceste dialoguri, constituite în exerciții de destin, făcute în siajul lui Ignațiu de Loyola, pe urmele Sfântului Augustin, sunt convingătoare; pentru mine ele rămân a fi circumscrise foamei (până la un punct, unamunoiene) de a fi. Ceea ce probabil nu este deloc puțin. E limpede însă că timpul, critica, lectorii urmează să judece dacă aceste exerciții rezistă, dacă, în adevăr, sunt semnele unui destin literar.” (Aura Christi)

O istorie a mentalităților predominante în perioada post-decembristă.

Descriere

Cuprins

● Foamea de a fi ● „Sper să devin ceea ce sunt: poet” ● „Nuanţele stau la timonele existenţei” ● „Poezia este esenţa viului din noi” ● „Nu bănuiam că pot stârni reacţii atat de contradictorii prin ceea ce scriu” ● „Obligaţia noastră e să ne raportăm la marile modele imposibil de depăşit” ● „Sunt un om viu, viu până la destrămare” ● „Un mare maestru rămâne ucenic până închide ochii” ● „Sunt un fiu risipitor, care se întoarce mereu acasă, în literatură, cu sentimental că a fost dintotdeauna acolo” ● „Eu mizez exclusiv pe literatură” ● „Eu rămân, în primul rând, poet” ● „Frumuseţea va salva lumea”

Informații suplimentare

Anul apariției

2007

Categorie
Editura
ISBN 978-973-7691-57-6

Seria de autor Aura Christi

Editura Ideea Europeană lansează colecția Seria de autor Aura Christi în format digital, ce cuprinde poemele, romanele, jurnalul de scriitor, eseurile și textele polemice cunoscute publicului, precum și texte inedite (grupajul de poeme inedite Lecția lui Porfiri Petrovici și alte poeme, Dostoievski – Nietzsche. Elogiul suferinței, Coasta lui Apollo ș.a.), reunite în cincisprezece volume.