Gradini austere traducere ebraica
decembrie 6, 2022

O surpriză foarte frumoasă – „Grădini austere”, volum tradus până la ora actuală în germană, spaniolă, sârbă și maghiară, a apărut, iată, și în versiune ebraică, semnată de poetul, traducătorul și prietenul meu Menachem Falek. Ediția arată frumos, e cartea lui Menachem (un ambasador viu și activ al culturii române), turnată în matca vie a culturii și civilizației ebraice, căreia îi datorăm enorm.

„Poezia e aripa ce-ți este, din timp în timp, pământ” – interviu cu scriitoarea Aura Christi
iulie 9, 2019

Opriți-vă din drum! Lăsați volanul, sacoșele cu cumpărături, telefonul mobil, lăsați copiii să se joace prin apropiere, uitați puțin de gălăgia din jur si citiți, vă rog, rândurile de mai jos. Veți cunoaște un om admirabil, o femeie-poveste, plină de înțelepciune și har. Ați trecut, poate, de multe ori pe lângă ea, fără să știți cine este. Pentru că adevăratele valori fac puțin zgomot în jur. Pentru ele vorbește tăcerea cuminte a faptelor bune pe care le-au lăsat în urmă. Luându-i interviu Aurei Christi, mi-a părut cumplit de rău că inspirația mea este limitată, pentru că, sunt sigură, orice întrebare i-aș fi pus, Aura ar fi transformat răspunsul intr-o nouă minunată înlănțuire de cuvinte. Cu toții mânuim cuvintele, dar atât de puțini dintre noi știu să le lege atât de meșteșugit…

Unde ne sunt visatorii
noiembrie 20, 2018

Dinspre albia‑i viciată de morbul decadenţei, contemplată şi descrisă în amănunţime, privirea iscoditoare şi avidă de lumină lunecă spre ceea ce gândeau – printre basme, ghicitori, năluci şi vise – înaintaşii noştri: „România ideală”; iluştrii visători ai veacului al XIX‑lea îşi propuneau, aşadar, şi urmau un ideal, cu rădăcinile în credinţă. E floarea aceea rară,…

Delphi ruins in greece
septembrie 17, 2018

Probabil că descrierea celor două experienţe au menirea de a mă reapropia din alt unghi de tema acestei cărţi: Legea Iubirii. E o temă imposibilă, îmi spuneam zilele trecute. O, Doamne, în ce istorie am intrat iarăşi! Conştientizarea repetată a acestei realităţi m-⁠a dus într-⁠un blocaj, din care am ieşit, recurgând la o diversiune salvatoare….

Omul care aduce linistea
august 19, 2018

Văzând în cultură un soi de „utopie asumată”, cu aceeaşi patimă lucidă, cu acelaşi fanatism temperat, Mircea Braga face incursiuni temeinice în universul lui Caragiale şi în cel al junimiştilor, în cel al lui Noica şi lumile Sibiului, de pildă, referindu-⁠se la Vocaţie – da, aşa, cu majuscule – şi obligaţia morală de a o…